Transactievolume mijlpaal

01-06-2024 | Nieuws

Transactievolume door 2 bitcoin grens

In November 2023 passeerden we na 18 operationele maanden de 1 Bitcoin grens. Natuurlijk zaten wij, en vooral de klanten van onze klanten niet stil. Nu, 6 maanden later zijn we door de 2 BTC grens gegaan, kijkend naar het totaal bedrag aan verwerkte transacties.

Het leek ons leuk om eens in te zoomen op de transactie data. De afgelopen maanden zaten we op zo’n 200 transacties per maand. Dit was redelijk stabiel, al zijn er twee uitschieters te zien.

De eerste uitschieter is rondom Bitcoin Amsterdam in Oktober 2023. Hier verwerkten we de transacties voor BitcoinTaps en sprongen we bij voor Bitkassa bij Braai. De echte uitschieter was Mei 2024. Halverwege de maand stonden Papa’s Ambacht en BitcoinTaps op Zitadelle in Hannover. In totaal verwerkten we in 3 dagen tijd zo’n 2000 transacties, dus 10x het maandgemiddelde. De tweede uitschieter in Mei was tijdens Adoption Bitcoin Arnhem. We verwerkten toen voor BitcoinTaps en Bitcoin Brabant zo’n 400 transacties.

Als we kijken naar het aantal uitbetalingen dan zitten we momenteel op gemiddeld 70 uitbetalingen per maand. Dit is redelijk stabiel. Dat betekent dat gemiddeld genomen elke dag bij twee a drie ondernemers een Bitcoin betaling wordt gedaan.

Als laatste kijken we nog even naar de ontwikkeling van de gemiddelde transactie bedragen. Het fluctueert behoorlijk, maar kijkend naar de trend is deze stijgend.

Kijken we naar dezelfde grafiek, maar dan in bitcoin zien we bijna het tegenovergestelde gebeuren. Dit is te verklaren door de prijsstijging van Bitcoin in het afgelopen jaar.

Daarnaast nog aantal algemene zaken die het vermelden waard zijn.

  • Zo’n 80% van de transacties die we verwerken komen binnen via het lightning netwerk. Zodra de onchain fees hard stijgen, vallen de onchain transacties vrijwel helemaal weg.
  • Tijdens Zitadelle in Hannover viel op dat veel transacties via de node van Acinq binnen kwamen en veel minder dan normaal via de node van Blink of Wallet Of Satoshi. Dat zou kunnen betekenen dat de veelal Duitse bezoekers minder gebruik maken van custodial wallets zoals Blink en Wallet Of Satoshi en meer van de Phoenix. Dit is een best guess, het blijft gissen, omdat we dit niet uit transactiedata kunnen afleiden.

Bitcoin accepteren? Neem contact met ons op!

Ik wil graag meer weten over: